Koncert povodom 35 godina rada ŽVG “Harmonija”

U poneđeljak, 26. novembra 2018. godine, Ženska vokalna grupa “Harmonija”, održala je koncert povodom proslave Jubileja 35 godina postojanja i rada. Koncert je bio u Modernoj galeriji u Starom gradu. 

Program je počeo izvođenjem pjesme “Volimo te Budvo naša” koju je komponovala Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac Ženske vokalne grupe “Harmonija”. Klavirska pratnja – Ninoslava Zlatković. (Video zapis)

Dušica Vugdelić, voditeljka programa i bivša dugogodišnja članica grupe “Harmonija”, pozdravila je prisutne u ime članica Ženske vokalne grupe “Harmonija”. 

Mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budva je govorila o značaju postojanja i rada Ženske vokalne grupe “Harmonija” za grad Budvu. U nadahnutom obraćanju između ostalog je kazala da je Harmonija njegujući muzičku tradiciju urbanog jezgra Budve i njene okoline, uspjela da oplemeni kamen i dušu našeg drevnog grada, očuva i pronese njegovu muzičku osobenost van njegovih granica. Više u video zapisu.

U sljedećem bloku izvedene su dvije kompozicije “Aliluja” i “Ave Marija”. Upravo ove vrste kompozicija, su najbolji pokazatelj veoma bogatog i raznovrsnog repertoara koji njeguje “Harmonija”. 

Branka Medin, predśednica Ženske vokalne grupe “Harmonija”, kroz biografski prikaz, dočarala je 35 bogatih godina rada grupe. “Kada god se prisjetimo bilo kog važnog kulturnog događaja u našoj opštini, odmah možemo čuti glasove članica Harmonije, bez njih ni Budva ne bi bila ista”, kazala je između ostalog Branka Medin. Više u video zapisu.

Irena Medigović, predśednica Udruženja žena Budve i Petrovca, je govorila o povezanosti i saradnji Ženske vokalne grupe Harmonija i Udruženja žena. Kako je istakla, ta saradnja postoji od samog osnivanja Udruženja. Svaki značajniji događaj koji je organizovalo Udruženje žena, uveličali su svojim prisustvom članice Harmonije. Više u video zapisu.

Posebnu pažnju pośetilaca privukao je nastup Dječijeg vokalnog sastava Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve. Sastav je izveo pjesmu “Ustaću rano ja” iz Bijele i “Vesele ‘tice u gori poju”, pjesma sa Mua. Dječiji vokalni sastav vodi prof. Katarina Popović. Pogledajte video zapis nastupa Dječijeg vokalnog sastava.

Dramaturg Miloš Boreta pročitao je poemu književnika – akademika Čeda Vukovića “Kad zapjeva Budvanska Harmonija”. Prateći nastup Harmonije, akademik Čedo Vuković je bio oduševljen njihović izvođenjem tradicionalne muzike ovog kraja i svojevremeno je napisao poemu koju je posvetio Ženskoj vokalnoj grupi. Poemu možete čuti u video zapisu.

Harmonija je ponovo nastupila, ovaj put sa dvije paštrovske svadbene pjesme “Oj radosti veselosti” i “Sitan kamen”. 

Urednica Radio Budve Branka Čvorović je pročitala jednu od životnih priča iz knjige “Žene sve mogu”, autora Triva Zolaka. Priča se odnosi na rukovodioca vokalne grupe Mirjanu Pajović. Nesvakidašnja i po mnogo čemu jedinstvena, sa komičnim elementima, priča je izazvala veliko interesovanje publike koja je burnim aplauzom pozdravila čitanje Branke Čvorović. (Video zapis)

Dobro raspoloženje je nastavljeno uz kompozicije “Ljeto je” i “Mare”. Pogledajte video zapis izvođenja kompozicija.

Nakon izvođenja ovog bloka pjesama, uslijedila je retrospektiva slika Ženske vokalne grupe “Harmonija” od 1983 do 2018. godine. Retrospektivu priredio Zoran Nogo, a organizovao Miroslav Grubić.

Rad Ženske vokalne grupe “Harmonija” pomažu mnoge organizacije, institucije i pojedinci. Cijeneći njihov doprinos u stvaranju normalnih uslova za rad, Harmonija im je uručila Zahvalnice.  

Uručivanje Zahvalnica bila je i prilika da se rukovodilac Ženske vokalne grupe Harmonija, Mirjana Pajović obrati prisutnima. Zahvalila se publici što na svaki koncert Harmonije prisustvuje u velikom broju. Zahvalnost je uputila svima onima koji su na bilo koji način u prethodnom periodu pomogli rad Harmonije. 

Nakon uručivanja Zahvalnica, Harmonija je zajedno sa bivšim članicama, ali i sa svim prisutnima u sali, otpjevala pjesmu “Jedne ljetnje noći”. Na zahtjev publike, Harmonija je otpjevala pjesmu “Soko leti iznad Budve grada”. Predstavnice Udruženja žena Budve i Petrovca uručile su prigodne poklone članicama Harmonije. Direktorica JU Muzeji i galerije Budve svakoj članici Harmonije uručila je monografiju Jovana Ivanovića, koja je prije par dana promovisana upravo u ovoj galeriji koja od tada nosi ime ovog poznatog budvanskog slikara.

Dobro osmišljen program, sa dosta učesnika i naravno predivnih pjesama grupe Harmonija, ostavili su odličan utisak na prisutne u Modernoj galeriji, tako da je nešto više od sat i po trajanja koncerta prošlo kao tren. Publika je uživala, pjevala sa Harmonijom i burnim aplauzima pozdravili svaku pjesmu. Zar ima ljepše nagrade i bolje potvrde opravdanosti postojanja i 35 godina rada Ženske vokalne grupe “Harmonija”.